top of page

De Polder

Op de kaart van 1910 herken ik niets van de stad waar in ik woon, geen gebouw, geen straat. Een paar straatnamen, dat is alles. Het is een Lost City die ik wil leren kennen.

Sloppen en stegen, gasbeton en lood.JPG

Sloppen, binnenplaatsen stegen en gangen, 2015

gasbeton, lood, MDF

165x90x10

Het project “De Polder”  concentreert zich op de stadsplattegrond van 1910, de middeleeuwse stadsstructuur is dan nog intact.

In 1912 zal worden begonnen met de sloop voor het stadhuis en het postkantoor aan de Coolsingel.

Met de kaart als uitgangspunt onderzoekt Van der Kooy de etnografische-  en sociale samenstelling van de wijk. De Polder is een dichtbevolkte volksbuurt die 's avonds verandert in een uitgaansgebied. Danssalons, bierhuizen en bordelen openen hun deuren. Misdaad en prostitutie tieren er welig. 

De plattegrond laat een volgebouwd gebied zien; een grijze kaart doorsneden door een wit patroon van doorgaande straten en  schijnbaar willekeurig uitgestrooide onregelmatige witte blokjes en dunne strepen.

Ieneke van der Kooy onderzoekt de blokjes en strepen. Het zijn sloppen, binnenplaatsen, stegen en gangen die als een grafisch beeld verspreid liggen in de stadsplattegrond. De plekken waar het leven van de bewoners van 'De Polder' zich afspeelt met armoede, stank, ongedierte, krotwoningen en huisuitzettingen.

Drieluik De Polder, stadsplattegrond (2)
Drieluik De Polder,fragmenten stadsplatt
Drieluik De Polder, schets sloppen en st

'De Polder 1910', onderzoek naar sloppen, binnenplaatsen, stegen en gangen, 2014

fotokopie, doorslagpapier, transparant papier

IMG_1587.JPG

Spiegeltent, 2016

fotokopie, acrylplaat, inkt

Polderplekken, 2015

papier, inkt 

 Polderknoken, 2016

papiermache, ijzerdraad, krijt

In de danssalons zorgen enorme dansorgels voor opzwepende muziek, mazurka's en polka's. Het boek waarmee de muziek gemaakt wordt bestaat uit karton met een gaatjespatroon. Het patroon van de sloppen en stegen lijkt op zo'n muziekboek. Het is de muziek van 'De Polder'. Om deze muziek te laten klinken bouwt Ieneke van der Kooy een met een elektromotor aangedreven speeldoos.

IMG_1586.JPG
IMG_1580.JPG
IMG_1581.JPG

Speeldoos 'De Polder', 2018

metaal, hout, karton, kleurpotlood, inkt

Sequenza Terra Bassa is een videoregistratie van 8 minuten muziek van speeldoos 'De Polder'. In het muziekboek is 3 x  het sloppen en stegen thema geperforeerd. De band loopt rond en herhaalt de muziek, een sequens dus.

Sequenza Terra Bassa, 2018

Video fragment

bottom of page